Geen inspiratie voor kindvriendelijke activiteiten tijdens de krokusvakantie? We’ve got your back! We hebben 7 wijze, leerrijke uitstapjes in Vlaanderen gepland, ééntje voor elke dag van de week. Lees snel verder & ontdek waar we jou overal naartoe sturen.
Charlie, maar ook Lilou, zijn op een leeftijd waarop ze leerstof absorberen alsof het niets is. Met mijn man genieten we er enorm van om ze mee te nemen op leerrijke uitstapjes waar ze al spelend over de wereld leren. En dan nog liefst op ontdekking in de natuur! Deze week nemen we jou elke dag mee naar één van onze favoriete educatieve uitjes.
Maandag: De Wereld van Kina in Gent
Onze educatieve week start met een bezoek aan De Wereld van Kina. Een natuurmuseum speciaal ontworpen om kinderen alles over de evolutie van het leven op aarde te leren. Leefden er al mensen ten tijde van de dinosaurussen? Wat aten de eerste mensen? Hoe voelt een aardbeving? Wie leeft er op de bodem van de zee? Allemaal thema’s die je aan de hand van doe-activiteiten, filmpjes, interactieve spelletjes en verschillende speurtochten samen met je kind (her)ontdekt.
Wil je liever alles ontdekken wat er in je tuin groeit en leeft en waarom? Ga dan naar De Tuin van Kina in het berouw (andere locatie). Het krioelt er van de beestjes. Bang van spinnen? Blijf best buiten!
Tip: Heeft jouw kindje nog een tuutje maar wil je er eigenlijk vanaf? Neem het mee en probeer hem/haar te overtuigen om het, net als zoveel Gentenaartjes, in de tuutjesboom van de Tuin van Kina te hangen.
Dinsdag: Bokrijk in Limburg
Nog zo’n klassieker die je minstens éénmaal gedaan moet hebben: Bokrijk. Start je bezoek in het Openluchtmuseum waar je terugkeert in de tijd, anno 1919. De acteurs nemen je mee naar een periode net na de Eerste Wereldoorlog waar de was nog met de hand gedaan was, de schoolplicht net was ingevoerd en de Spaanse griep voor onrust zorgde. Ontdek er ook alles over ambachten van toen en nu. Dagelijks kunnen je kinderen zelf aan de slag in één van de 5 ateliers. Of ontdek de demonstraties van de pottenbakker, de molenaar, de smid, de herder, de imker, de herborist en andere ambachtslui.
Tip: Wandel of fiets door een 200 meter lang pad dwars door een vijver! In het midden staat het water je op ooghoogte. Een ommetje waard.
Woensdag: Zwin in Knokke-Heist
Welkom in de internationale luchthaven voor vogels. Sinds de renovatie van het natuurpark in 2019 zakken we maar al te graag af naar het Zwin. Dankzij het huttenparcours kan je de natuur van heel dichtbij beleven. Van de voederhut, waar je de vogels van heel dichtbij kan zien, tot de zoet- en zoutwaterlabo’s waar de kleinste diertjes onder de loep kan nemen. Ook de interactieve tentoonstelling is plezant: je leert er vliegen als een vogel, de verschillende eitjes die ze leggen onderscheiden en nog veel meer. En natuurlijk kan je jouw uitstapje niet afronden zonder een bezoek aan de zwinvlakte, een heerlijk stukje ongerepte natuur. Wist je dat ze nu ook een blotevoetenpad hebben?
Tip: Maak zeker ook een wandeling in de Zwinduinen en -polders. Je kan er neus aan neus komen te staan met Schotse hooglandrunderen, Konikpaarden, Shetlandpony’s en schapen die de boswachter helpen met het duurzaam onderhoud van het natuurgebied.
Donderdag: Hidrodoe in Herentals
Vandaag een thema waar mijn kindjes zot van zijn maar waar we misschien niet genoeg bij stilstaan: water. Je weet waarschijnlijk al dat het menselijk lichaam bestaat uit 70% water, maar wist je ook dat de hoeveelheid water op de aarde altijd constant blijft? In Hidrodoe leer je al spelend over water. Daarbij is het een echte speelparadijs met de vele experimentjes en het binnen- en buitenwaterpark. Uitdaging: Lukt het jou ook om reusachtige waterbubbel te maken?
Tip: Wil je op voorhand al experimenteren met water? Probeer dan deze leuke watertrucjes thuis!
Vrijdag: Plantentuin in Meise
Bosanemonen, sleutelbloemen, magnolia’s.. De lente komt eraan en dat zie je goed in de Plantentuin. Koning Amaryllo neemt je mee door de 92 hectare grote groene oase die stilaan uit zijn winterslaap ontwaakt: Welke kleuren zie jij dit seizoen? Naast de bijna 600 soorten spontane planten, zijn er ook nog heel wat exotische varianten te ontdekken in de serre, het Plantenpaleis. Doorheen de verschillende klimaatzalen, van de woestijn tot het tropische regenwoud, zal je aan de hand van doe-elementen immens grote planten, maar ook stekel- en stinkende varianten tegenkomen. Je kan er trouwens ook heerlijk verstoppertje spelen, maar blijf op de paadjes!
Tip: Te koud of te nat naar jouw goesting? Neem een paar laarzen mee & stap het 2,5 km Verwonder-je-voeten-pad af!
Zaterdag: Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel
En we gaan nog niet naar huis… Reusachtig of miniem, uitgestorven of veel voorkomend, exotisch of inheems, in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ontdek je alle diersoorten die vandaag en jaren geleden leefden. Waarom is de Afrikaanse olifant groter? Hoeveel water kan een kameel drinken? Heeft een spin nu echt 8 poten? Allemaal vragen die je hier aan de hand van doe activiteiten zal ontdekken.
Tip: Ontmoet de 67 miljoen jaar oude Trix & haar T-rex-vriendjes en ontdek hoe deze toproofdieren uit het krijttijdperk leefden!
Zondag: Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke
We eindigen de week in het recreatiedomein Puyenbroeck. Nog even uitwaaien met een stevige wandeling in dit 510 hectare grote natuurdomein. Of kies je liever één van deze buitenactiviteiten: het dierenpark bezoeken met boerderijdieren uit eigen streek, spelen op één van de leeftijdsgebonden speeltuinen, een bootje huren, roeien op het meer (van april tem september), je zintuigen (en tenen!) tijdens een blotevoetenwandeling prikkelen, zwemmen, (mini)golf spelen, fietsen, mee met het treintje (april tem september)… Voor ieder wat wils!
Tip: Toch nog een leerzaam moment inlassen? Neem de kinderen mee naar het verkeerspark en leer ze over de do’s and don’t in het verkeer! (te reserveren)
Veel plezier!
댓글