top of page

Wandeltips voor peuters & kleuters

Bijgewerkt op: 21 feb. 2022

Een frisse neus halen is goed voor iedereen, ook voor kleine kinderen maar hoe motiveer je je peuter of kleuter om te gaan wandelen? Ontdek onze 6 tijdeloze wandeltips in Vlaanderen om met de hele familie van te genieten.


  1. Met de verrekijker of insectenkijker Een simpel voorwerp zoals een verre- of insectenkijker kan al genoeg zijn om je (klein) kind te entertainen tijdens een wandeling. Laat hem/haar zelf ontdekken of geef hem/haar een specifiek dier of insect om naar uit te kijken. Tip: Ga op vogelzoektocht in de Bourgoyen-Ossemeersen in Gent, het meest vogelrijke gebied van Vlaanderen. Vraag (na het coronatijdeperk) naar de Boeboeksrugzak in het Natuurpunt in de Driepikkelstraat die talrijke leerzame onderzoeksspulletjes en doe-opdrachten voor een kleine bioloog bevat.

  2. Blotevoeten- of modderpad Afhankelijk van het seizoen kan je een wandeling extra leuk maken door deze op je blote voeten of met laarsjes in de modder te ploeteren. Zoek hier het leukste pad in jouw buurt! Tip: Het 2km of 8km modderpad tussen de Konikpaardjes van het Stropersbos in Stekene vonden wij heel plezant.

  3. Natuurbingo Maak een lijstje met allerlei beestjes, planten of andere zaken die je tijdens je wandeling zal tegenkomen. Tijdens de wandeling kan hij/zij die afvinken. Als extra motivatie zouden ze een prijs kunnen winnen, zoals een natuurketting die één van de ouders tijdens de wandeling maakt. Tip: Natuurpunt maakte leuke kaarten aan die je hier kan bestellen.

  4. Dieren spotten Paarden, koeien, schapen, konijntjes? Diertjes zien is altijd plezant, dus de belofte om er enkele te spotten onderweg tijdens een wandeling zal je kindjes zeker prikkelen.

  5. Schattentocht Organiseer een spannende speurtocht waar je kindje onderweg allerlei schatten kan verzamelen. Ideaal hiervoor zijn seizoenswandelingen. Zo kan je tijdens de herfst eetbare nootjes verzamelen of in de lente een prachtig boeket maken. Als je kleine spruit lijkt op de mijne, zal hij/zij al blij zijn om de mooiste (subjectief gegeven) stenen of takken van het bos of park bijeen te rapen. Achteraf kan je er iets mee knutselen of lekker verzamelen in een schatkistje. Tip: Voorzie op voorhand een leuk zakje of doos (al dan niet zelf versierd) om de schatten in te verzamelen.

  6. Kies voor een pad met bezienswaardigheden Je zal waarschijnlijk nog minder snel vooruit gaan, maar de kinderen zullen wel graag gaan wandelen als er onderweg van alles te zien en doen is. Tip: De tikiwandeling in Dendermonde is een 600m speelse wandeling waar je onderweg kabouter(huisjes) kan spotten met doe-opdrachtjes. Of tijdens de trollenwandeling in de Schorre in Boom kom je 7 hoogst indrukwekkende reuzen tegen. Meer info vind je hier.


Veel wandelplezier!

502 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page